- 30 Mart 2021
- 167 Gösterim
- Genel
Yurtdışında Üniversite
Yurtdışında Üniversite
Yurtdışında üniversite okumak günümüzde birçok öğrenci için kaçırılmayacak bir fırsat niteliğindedir. Siz de yurtdışında iyi bir eğitim almak istiyorsanız Kanada, Amerika, Avustralya, İngiltere, ve Polonya’da üniversite eğitimi alabilirsiniz. Bu ülkelerin en büyük avantajı tüm dünya tarafından kabul gören prestijli ve kaliteli eğitim sistemleri olmasıdır. İngilizcenin günümüzde bir zorunluluk haline geldiğini ve yurtdışında üniversite eğitimi aldığınız zaman İngilizce seviyenizi mükemmele yakın hale getirebilieceğinizi de göz önünde bulundurursak bu fırsatın ne denli bir avantaj olabileceği daha iyi anlaşılır. Eğitim dilinin İngilizce olmasının dışında resmi dilleri de İngilizce olması sizlere çok büyük avantaj sağlamaktadır. Okul dışında da İngilizce konuşmak zorunda olmanız İngilizceyi yaşayarak öğrenmeniz anlamına gelmektedir. Elbette yurtdışında üniversite eğitimi alabilmek için kabul şartlarının arasında belirli bir seviyede İngilizce istenmektedir. İngilizce seviyenizi TOEFL ve IELTS gibi sınavlarla belgelemeniz beklenmektedir. Eğer İngilizce seviyenizin yeterli olmadığını düşünüyorsanız, üniversite eğitiminize başlamadan önce Yurtdışı dil okullarında dil eğitimi alabilirsiniz.
Yurtdışında Üniversite okumanın birçok avantajı vardır. Kariyer hedefleriniz doğrultusunda istediğiniz bölümde eğitim alabilmeniz mümkündür. Bununla birlikte hemen hemen her alanda alabileceğiniz eğitimler ile tüm dünya tarafından kabul edilen bir diplomaya sahip olabilirsiniz. Yurtdışında üniversite okumak için gerekenler elbette ki üniversiteden üniversiteye değişiklik gösterebilmektedir. Ancak genel olarak not ortalaması ve yurtdışında eğitim alabilecek kadar İngilizce seviyesini belgeleyen sınav sonucu.
Yurtdışında üniversite fiyatları genellikle çok yüksek maliyetli olarak düşünülmektedir. Küreselleşen dünyada bütçenize göre üniversite eğitimi alabilmek mümkündür. Bununla birlikte akademik eğitim aldığınız için pek çok ülkede çalışma izni alabilmektesiniz. Bu da çoğu masrafınızı oradayken çalışarak karşılayabileceğiniz anlamında gelmektedir. Yurtdışı eğitim maliyetleriniz gittiğiniz ülkeye, şehre göre ya da konaklama türünüze göre değişiklik gösterebilmektedir. Aldığınız uluslararası geçerliliği olan diploma, İngilizce seviyeniz ve yaşam deneyimlerinizi katacak olursak yurtdışında üniversite eğitimi oldukça avantajlı hale gelmektedir.
Gençlerin hayata bakışı açıları, vizyonları, gelecek ile ilgili oluşturduğu kararlar üniversite yıllarında şekillenmektedir. Aldığı kaliteli eğitimle birlikte okuduğu ortamı arkadaşları da oldukça etkilidir. Yurtdışında üniversite okuyanların en büyük avantajlarından birisi de yurtdışı eğitimi boyunca farklı kültürlerden arkadaş edinmeleri, farklı kültürleri tanımaları ve farklı kültürlerin bakış açılarını görebilmektir. Bu durum kişinin iş yaşamında da kariyer planlamalarında da oldukça olumlu olarak başarılı bir şekilde kendisine yansımaktadır.Yurtdışında üniversite eğitiminizi tamamladıktan sonra Türkiye’ye döndüğünüzde ise uluslararası geçerli prestij diplomanız ve İngilizce seviyeniz ile kariyer planlarınıza uygun olarak bir iş bulabilmeniz büyük şansınız olacaktır.
AMERİKA’DA ÜNİVERSİTE EĞİTİMİ
Amerika’da eğitim almak için farklı alternatifler bulunmaktadır. Amerika’da eğitim almak isteyip dil yeterliliği olmayan öğrenciler için bazı okullarda koşullu kabul bulunmaktadır. Dil yeterliliğinizi Amerika’da eğitiminize başlamadan önce sağlayamazsanız öncesinde dil eğitimi alıp devamında üniversiteye ya da kolejlere kayıt yaptırabilirsiniz.
Amerika’da eğitim almak isteyen öğrenciler için en çok dikkat edilmesi gereken noktalardan bir tanesi kaydolunan üniversitenin YÖK denkliğinin olmasıdır. YÖK denkliği olmayan üniversiteler devlet tarafından tanınmayacağı için Türkiye’deki askerlik durumunun tecili söz konusu olamaz. Askerliğin tecil ettirilebilmesi için Amerika’da eğim alınacak okulun YÖK denkliğinin olması gerekir.
Community Colleges
Okulların eğitim süresi 2 yıldır. Mezunları genelde o bölgedeki işverenler tarafından işe alınır. Onlara eleman sağlar bu okullar. Okul fiyatları 4 yıllık okullara göre oldukça düşüktür ve 2 yıl sonunda bu okullardan diplomasını almış olan öğrenciler 4 yıllık üniversitelere ya da kolejlere geçiş yapabilirler.
Kabul durumu çok zor olmamakla birlikte, communitycollege’ta okuyan öğrenciler için TOEFL IBT’den minimum 56 puan alınması gerekiyor. Lise mezuniyet notu ise 5 üzerinden en az 3 olmalı.
Üniversite-Lisans
Lisans eğitimi 4 yıldır. Üniversitelere yerleştirme konusunda merkezi bir sistem yoktur, öğrenciler eğitim almak istedikleri okullara tek tek başvurur ve her okulun kayıt kabul koşulları farklıdır. Bu yüzden planınıza uygun programı seçtikten ve üniversiteye karar verdikten sonra, o eğitim planına uygun yeterliliği sağlamak gerekir.
Yüksek Lisans
Amerika’da yüksek lisans programları hem devlet okullarında hem de özel okullarda bulunmaktadır. Maliyet olarak diğer ülkelere kıyasla eğitim ücretleri biraz daha yüksektir ancak Amerika’da iyi bir kariyer planı yapan öğrenciler için çok fazla sayıda alternatif bulunmaktadır. Dünya sıralamasında ilk 500’de bulunan çok sayıda okul vardır. Öğrenim masrafları okuldan okula değişiklik göstermekle birlikte ortalama 5500 $-45000 $ arasında değişiklik göstermektedir
Amerika’daki tüm okullar için lütfen bizimle iletişime geçiniz
KANADA’DA ÜNİVERSİTE EĞİTİMİ
Büyük çoğunluğu devlet üniversitesi olmakla birlikte 100’e yakın üniversite bulunmaktadır. Dünya çapında bir eğitim kalitesine sahip olan Kanada, üniversitelerinin birçoğunun dünya sıralamasında üst sıralarda yer almasıyla da karşımıza çıkar. Eyalet sistemi ile yönetilen ülkede tek bir eğitim bakanlığı bulunmadığı için eğitimi denetleyen pek çok mekanizma bulunur. Her eyaletin müfredat, eğitim bütçesi, öğretmen sayısının ve niteliğinin yeterliliğini ölçen eğitim bakanlıkları ayrıdır. Oldukça sıkı olan bu eğitim politikası sayesinde dünyanın en geçerli diplomalarını sunan Kanada’da üniversite eğitimi alan öğrencilerin diplomaları YÖK tarafından da tanınmaktadır. Kanada eğitim sisteminde üniversitelerin yanı sıra yer alan Kolej seçenekleri daha uygulamalı eğitimler verirken üniversiteler daha akademik eğitimler sunmaktadır. Lisans programlarının yanı sıra Yüksek Lisans ve Doktora programı için de oldukça fazla seçenek sunan Kanada, kolejler bünyesinde tezsiz şekilde yapılabilecek Yüksek Lisans mertebesinde sertifika programları da bulunmaktadır. Öğrencilerin tam zamanlı alabileceği bu programlara vize ile ilgili problem yaşamadıkları takdirde yarı zamanlı olarak da katılabilmektedirler. Ülkedeki tam zamanlı programlara giden öğrenci sayısı eyalete ve şehirlere göre değişmekle birlikte yıllık 35.000 civarında bir sayıyı bulabilmektedir.
Resmi dili İngilizce ve Fransızca olan Kanada’da üniversite eğitimleri için de İngilizce veya Fransızca yeterlilik belgesi de program başvuruları için oldukça elzemdir.
ALMANYA’DA ÜNİVERSİTE EĞİTİMİ
Almanya’da üniversite eğitimi Almanca alınmaktadır. Dünya’da ilk 1000’deki üniversiteler bulunmaktadır. Devlet üniversitelerinin yaklaşık %40’ı dünyada en iyi eğitimi veren ilk 500 üniversite sıralaması içindedir. Eğer üniversite eğitiminizi bu ülkede almak isterseniz: LYS’de 4 yıllık bir bölüm kazanmalı, 2 yıllık üniversiteden mezun olmalı, Türkiye’de 4 yıllık bir üniversitede kayıtlı olunmalı ya da açık öğretimde 3. Sınıfa geçmiş olmalısınız. Avusturya’da, Türkiye’de kazanmış olduğunuz 4 yıllık lisans programıyla ilişkili bölümlere kayıt yaptırabilirsiniz. Üstelik dil yeterliliğiniz yoksa 1 yıl dil hazırlık eğitimi alabilme ve ardından üniversiteye geçiş yapma şansınız bulunmaktadır.
Almanya’da eğitim almanın avantajlarından biri üniversite okumanın maliyeti oldukça düşüktür. Devlet üniversitelerinin neredeyse tamamı ücretsiz ya da çok düşük harç ücreti ile eğitim vermektedir. Öğrencinin dil eğitimini tamamladıktan sonra, üniversite eğitimini alırken aynı zamanda yarı zamanlı çalışma izni de olduğu için yaşam masraflarının büyük bir kısmını karşılayabilme şansı bulunmaktadır. Yıllık 240 yarım 120 tam gün çalışma izni verilmektedir. Saatlik çalışma ücreti 8.45 €’dur.
Üniversite eğitimi süresince Türk öğrencilerin yalnızca bir defaya mahsus bölüm değiştirme hakkı bulunmaktadır. Alınan eğitimin YÖK denkliği bulunmaktadır ve 3 yıllık lisans eğitimi sonrası yüksek lisans kabulü doğrudan gerçekleştirilebilir.
İNGİLTERE’DE ÜNİVERSİTE EĞİTİMİ
Dünyanın en köklü eğitim sistemlerinden birine sahip olan İngiltere’de lise eğitimi sonrası eğitime devam zorunlu olmamakla birlikte, ülkenin yaklaşık %95’lik kesimi yüksek öğrenimini tamamlamaktadır. Herkese ücretli olan üniversite eğitiminde, İngiliz vatandaşları için eğitim sonrasında ödeme imkanı tanınmaktadır.
İngiltere eğitim sisteminde lisans eğitimi birçok bölümde 3 yıl sürmesine karşın Mimarlık, Hukuk gibi bölümlerde bu süreç 4 veya 5 yıla kadar uzayabilmektedir. Ülkede verilen yüksek lisans programları ise “Taught” ve “Research” olarak ikiye ayrılmaktadır. Bu programlara giriş koşulları öğrencinin master derecesinde ders alıp almamasına bağlı olarak değişmektedir. İngiltere’de Taught Master programları 1 yıl sürmekte ve öğrenciler bu program sonrasında Research Master programlarına geçiş yapabilmektedir. Research Master programları yine 1 yıl sürebildiği gibi 2 yıl da devam eden programlar bulunmaktadır.
Not ortalamaları veya dil puanları dolayısıyla başvurduğu okulun tüm koşullarını birebir karşılayamayan uluslararası öğrenciler lisans bölümlerine başlamadan önce “Foundation” adındaki fark dersleri ve İngilizce takviye aldıkları hazırlık programlarına dahil olabilmektedirler. Aynı zamanda ülkede hakim olan 2 yıllık A Level programlarına da dahil olabilen uluslararası öğrenciler, bu programın ardından da direkt üniversite başvurularını yapabilmektedirler.
İngiltere’de yüksek lisans programı almak isteyen uluslararası öğrenciler yine not ortalamaları ve aldıkları dil puanlarına göre okullara direkt başvuru yapabilmektedirler. Başvurduğu okula koşulları direkt başvuru için uygun olmayan öğrenciler ise yüksek lisans programları öncesi “Pre-Master” adındaki yüksek lisans öncesi hazırlık programlarına dahil olabilirler.